Over ons

Wij zijn Marijke en Dinant Sok, woonachtig in het Overijsselse Nijverdal. We hebben twee volwassen dochters. We hebben op veel plekken in de wereld gewoond, van de Amsterdamse Pijp tot de "White Man's Hell" (de Lower Shire Valley)  in het Centraal-Afrikaanse Malawi, en eigenlijk voelden we ons overal wel thuis, maar uiteindelijk zijn we toch meer plattelanders dan stadsbewoners. We hebben altijd veel van dieren gehouden, en in de loop van de tijd hebben dan ook heel wat honden, katten en allerlei kleine huisdieren ons leven gedeeld.

In 2009 waren we in de gelegenheid een woonboerderij met wat weiland in Nijverdal te kopen, en konden we ook wat boerderij-huisdieren gaan houden. Onder de stalnaam Tingoyesa begonnen we dat jaar met het houden en fokken van Kunekune varkens en Ouessant schaapjes.

Tingoyesa is een woord uit het Chichewa, de taal van het mooie Afrikaanse land Malawi waar we met ons gezin van 1990 tot 1993 woonden. Het betekent "Laten we het proberen". Een veelgebezigde uitdrukking daar, veel startende ondernemers in Malawi noemen hun bedrijfje zo. "Let's try", of zoals men het hier op de grens van Twente en Salland zegt, "Kiek'n wat 't wordt.."

Naast de kleine Franse Ouessant-schaapjes kwamen er nog andere, grotere schapenrassen: Engelse Herdwicks en Zwitserse Schwarznasen. In 2014 kwamen we, min of meer bij toeval, in aanraking met de Mediterrane Mini-ezel. We raakten erg onder de indruk van deze gracieuze, zachtaardige en intelligente dieren. Het was onvermijdelijk, al snel kwamen ruintje Djive (Wiekse Dreamboy Djive) en zijn halfzusje Fleur (Peertjes Petite Fleur) bij ons wonen.


Enige tijd later volgde onze tweede merrie Betty (Gardner's Betty Boop).

Hoewel de mini-ezels goed omgaan met varkens, schapen en kippen, bleek het toch wel erg lastig om het fokken van de verschillende diersoorten te combineren. In 2016 hebben we daarom besloten om te stoppen met het fokken van Kunekunes en schapen, en ons te gaan concentreren op de ezeltjes. We hebben nog wel twee oudere varkens. Dat gaat prima samen. Geleidelijk aan breiden we onze mini-ezelkudde uit. Op deze website laten we je graag nader met onze ezels kennismaken.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Marijke en Dinant (foto Annette Hagemeijer)

Marijke, Donkey Sanctuary Bonaire

Onze oudste dochter Anouk

Onze jongste dochter Marlou